Discord

Discord, Google Classroom, Google Jamboard, KML (Keyhole Markup Language), Microsoft Power Point, MIE Akadémia - Teams, OBS (Open Broadcaster Software), SlideShare, YouTube, Zoom
admin
Site Admin
Hozzászólások: 1091
Csatlakozott: 2020.ápr..07.(kedd) 14:31:32

Discord

Hozzászólás Szerző: admin »

.

admin
Site Admin
Hozzászólások: 1091
Csatlakozott: 2020.ápr..07.(kedd) 14:31:32

Re: Discord

Hozzászólás Szerző: admin »

Készítette: Antal Félix

Szép napot mindenkinek!

A tanítás megkönnyítése érdekében szeretnék bemutatni egy olyan felületet, ami a diákok között is népszerű. A Discord-ot már régebb óta használom távoktatásra, és szeretném bemutatni úgy, mint egy lehetséges megoldást. A tanároknak szerintem nem nehéz elsajátítani az alapokat, a diákok közül pedig sokan már használták is. Képernyőmegosztást és hangkommunikációt is használhatunk egyszerre, illetve fájlokat is oszthatunk meg, tehát leegyszerűsítve azt mondanám, hogy a Messenger és a Skype keresztezése. A lenti leírás viszonylag hosszú, de szerettem volna, hogy a lehető legtöbben követni tudják.

1. lépés: Letöltés

Létezik böngészőből elérhető változat is, de az összes funkció kihasználása érdekében le kell tölteni a programot a gépünkre.

https://discordapp.com/download

A "Download Now" gombra kattintva tudjuk elindítani a letöltést. Böngészőtől függően, ekkor többféle dolog történhet. A lényeg az, hogy a fájlt töltsük le, és futtassuk ("indítsuk el"). Ha a böngésző nem kérdezett rá, hogy hova mentse a gépünkön, akkor a Letöltések mappában keressünk egy "DiscordSetup.exe" nevű fájlt.

2. lépés: Telepítés

Dupla kattintással tudjuk elindítani a telepítést. Ha nem történik semmi, akkor érdemes 20-30 másodpercet várni, hátha csak lassú a gépünk. A telepítés során a program felmásolja a működéshez szükséges fájlokat a gépünkre.

3. lépés: Regisztráció

A telepítés után a bejelentkező képernyő fogad minket. Ha nincs még fiókunk, akkor regisztrálnunk kell, ezt a bejelentkező mezők alatti linkre kattintva tehetjük meg. Felhasználónévnek érdemes olyat választani, amit később nem szégyellünk a diákok előtt, mert ezt fogják látni, amikor velünk kommunikálnak. A regisztráció után kapunk egy e-mail-t, amivel hitelesíteni tudjuk a fiókunkat. A levél szövegében az "E-mail cím hitelesítése" gombra kell rányomni, és innentől kezdve használhatjuk a Discord minden funkcióját. Ha felugrik egy "Nem vagyok robot" teszt, akkor csak simán pipáljuk ki a fehér négyzetet, és ha szükséges, akkor válasszuk ki utána a megfelelő képeket.

4. lépés: Beállítások

Az első indításkor a sárga felkiáltójelekre kattintással lehet megismerni a fontosabb dolgokat. A bal alsó sarokban a nevünk melletti fogaskerékre kattintva tudjuk beállítani a hang- és képeszközöket. A fogaskerékre kattintás után az oldalsó listából válasszuk ki a "Hang és videó" menüpontot. Itt tudjuk tesztelni a mikrofont és a webkamerát. A mikrofon kétféleképpen működtethető. Az első lehetőség (ez van alapból beállítva), hogy ha a program érzékeli, hogy beszélünk, akkor bekapcsolja a mikrofont (Voice activity). Ha van némi zaj a háttérben, akkor ez nem túl szerencsés, mert sokszor olyankor is be fog kapcsolni, amikor nem beszélünk. Ebben az esetben beállíthatunk egy gombot, és a hangunk csak akkor lesz hallható, ha ezt a gombot nyomjuk (Push to talk). A két beviteli mód közül az lesz aktív, amelyiket kipipáljuk. A "Push to talk" használata esetén a gyorsgombot a beviteli mód kiválasztása alatti mezőbe kattintva lehet megadni. Célszerű olyan gombot használni, amit ritkán használunk, és nincs egyéb funkciója (én az "í" betűt szoktam használni).

5. lépés: Csatlakozás egy szerverhez

A beállításokból a bekarikázott x emblémával tudunk kilépni, ekkor újra a fő felületen találjuk magunkat. A bal oldali sávban jelennek majd meg a szerverek, amelyekhez csatlakoztunk. Ezek hasonlóak a Messenger csoportos beszélgetéseihez, egyszerre több szerverre is beléphetünk. A szerverekhez való csatlakozáshoz szükségünk van egy linkre, ami gyakorlatilag egy kód, ami hozzákapcsol minket a szerverhez. Készítettem egy próbaszervert, hogy mindenki ki tudja próbálni a csatlakozást, ennek a linkje: https://discord.gg/Uhwtn7F

6. lépés: Kommunikáció

A szöveges csatornák # jellel vannak jelölve, a hangkommunikációs csatornák pedig egy hangszóró ikonnal. Bal oldalt tudjuk kiválasztani, hogy melyik csatornán szeretnénk kommunikálni. A szöveges csatornákra a képernyő alján tudjuk beírni az üzenetet. A hangcsatornákhoz először csatlakozni kell, majd aszerint, hogy melyik beviteli módot választottuk, vagy gombnyomással, vagy anélkül el lehet kezdeni beszélni. A kommunikáció végeztével ki kell lépni a hangcsatornából, az x-es telefon ikonnal (bal lent).

A hangcsatornához való csatlakozás után van lehetőségünk megosztani a képernyőnket a csatornán lévőkkel. Bal oldalt lent, a nevünk fölött van egy monitor ikon, rajta egy nyíllal. Ezt lenyomva felugrik egy menü, ahonnan kiválaszthatjuk, hogy milyen módon szeretnénk megosztani a képernyőnket. Szerintem célszerű a "Képernyők" fület választani, ezzel szabadabban lehet váltogatni az ablakok között. Persze érdemes odafigyelni, hogy mit nyitunk meg, mert az egész képernyő látszódni fog. Kiválasztjuk a képernyőt (a legtöbb embernek ebből csak egy van), és az "Élő közvetítés" gombbal indítjuk a megosztást. Ekkor megjelenik még egy sáv a bal alsó sarokban, itt tudjuk leállítani a megosztást az x-es monitor ikonnal. A képernyőmegosztás létszámkorlátozását a kialakult helyzet miatt felemelték 50-re, ebbe szerintem a legtöbb osztály simán belefér.

Azért tartom célszerűnek ezt a programot, mert könnyedén lehet tanítás közben is megosztani különböző képeket/videókat, megoldható a hangkommunikáció és a képernyőmegosztás, és szerintem sok diáknak megfelelő. Ha van valakinek kérdése, az nyugodtan tegye fel itt, kommentben.

Üdv: Félix

Válasz küldése

Vissza: “Platform bemutatók, ismertetők”